Zout voor waterverzachter is slecht voor het milieu en de landbouw

Zout voor waterverzachter

Wist je dat zout voor een waterverzachter een negatieve impact heeft op het milieu en de landbouw? Om die reden verbieden steeds meer steden in de Verenigde Staten de klassieke waterontharders op basis van zout. Lees er hier meer over.

Wat is een waterontharder op zout?

Wie kampt met een kalkprobleem, schaft vaak een ontharder aan om kalkvorming in het leidingwater te voorkomen. Die kalk komt er door onder meer calcium (Ca++) en magnesium (Mg++) in het kraanwater.

Deze mineralen komen van nature voor in leidingwater en zijn zelfs cruciaal voor je gezondheid. Helaas hebben ze ook de neiging om elkaar aan te trekken, waardoor ze kalk vormen.

Het merendeel van de waterontharders werkt vandaag op basis van zout. Ze verruilen immers de mineralen calcium en magnesium met zout in een proces dat ionenuitwisseling heet. Zo kan er geen kalk meer ontstaan in het leidingwater, maar zit het bijgevolg wel boordevol met zout.

Waarom is een waterontharder op zout zo schadelijk?

Waterontharders regenerenen met grote hoeveelheden zoutoplossing van een hoge concentratie. Een groot gedeelte van deze zoutoplossing verdwijnt in de riolen. De openbare waterzuiveringsinstallaties kunnen dat soort afvalwater niet efficiënt behandelen, waardoor ook de verdere afvalwaterstroom – die in het oppervlaktewater komt – zout wordt.

Dat is zeer slecht voor het milieu. Onder andere de landbouw gebruikt het oppervlaktewater voor irrigatie, maar dat zoutwater is erg schadelijk voor de gewassen.

Het ontzouten van het afvalwater is de enige behandeling die dat probleem kan verhelpen. Dat lijkt een eenvoudig proces, maar helaas is dat niet zo. Zo kost het een kleine stad tientallen miljoenen euro’s om een ontzoutingsinstallatie te bouwen.

Zout voor waterverzachter is slecht

Wat gebeurt er momenteel in de Verenigde Staten?

Om zulke hoge en eigenlijk onnodige uitgaven te vermijden, hebben vele steden in de VS in het verleden initiatieven opgestart om het gebruik van waterontharders op zout te beperken. Zo werden gezinnen die hun waterontharder verwijderden en vervingen door een alternatief financieel beloond.

Die initiatieven leverden echter teleurstellende resultaten op. Daarom hebben meerdere steden ondertussen een verbod uitgebracht op waterontharders op zout. Denk maar aan bekende wereldsteden zoals Los Angeles en San Diego.

Wat is de situatie in België?

Of de waterontharders op zout ook bij ons verboden worden, valt nog af te wachten. De situatie is bij ons in ieder geval vergelijkbaar. Ook hier komt het zout namelijk in het afval- en oppervlaktewater terecht, wat een negatieve impact kan hebben op het milieu en de landbouw.

Hoe kan de Water Activator helpen?

De Water Activator van AguaVibes® werkt op basis van de Pulsed Ion Activation-technologie. Onze unieke PIA-technologie voorkomt en verwijdert kalk zonder de tussenkomst van zout of andere schadelijke chemicaliën.

Je leest het dus goed: de Water Activator voegt geen ongezond zout toe aan het leidingwater. Bovendien blijven de gezonde en voedzame mineralen zoals calcium en magnesium in het water. Dat komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook jouw gezondheid.

Deel dit artikel