Zout voor waterverzachter is slecht voor het milieu en de landbouw

Share

Zout voor waterverzachters is slecht voor het milieu en de landbouw. In de VS verbieden verschillende steden daarom de waterontharder op zout. Lees er hier meer over.

Wist je dat zout voor een waterverzachter een negatieve impact heeft op het milieu en de landbouw? Om die reden verbieden steeds meer steden in de Verenigde Staten de klassieke waterontharders op basis van zout. Lees er hier meer over.

Wat is een waterontharder op zout?

Wie kampt met een kalkprobleem, schaft vaak een ontharder aan om kalkvorming in het leidingwater te voorkomen. Die kalk komt er door onder meer calcium (Ca++) en magnesium (Mg++) in het kraanwater.

Deze mineralen komen van nature voor in leidingwater en zijn zelfs cruciaal voor je gezondheid. Helaas hebben ze ook de neiging om elkaar aan te trekken, waardoor ze kalk vormen.

Het merendeel van de waterontharders werkt vandaag op basis van zout. Ze verruilen immers de mineralen calcium en magnesium met zout in een proces dat ionenuitwisseling heet. Zo kan er geen kalk meer ontstaan in het leidingwater, maar zit het bijgevolg wel boordevol met zout.

Waarom is een waterontharder op zout zo schadelijk?

Waterontharders regenerenen met grote hoeveelheden zoutoplossing van een hoge concentratie. Een groot gedeelte van deze zoutoplossing verdwijnt in de riolen. De openbare waterzuiveringsinstallaties kunnen dat soort afvalwater niet efficiënt behandelen, waardoor ook de verdere afvalwaterstroom – die in het oppervlaktewater komt – zout wordt.

Dat is zeer slecht voor het milieu. Onder andere de landbouw gebruikt het oppervlaktewater voor irrigatie, maar dat zoutwater is erg schadelijk voor de gewassen.

Het ontzouten van het afvalwater is de enige behandeling die dat probleem kan verhelpen. Dat lijkt een eenvoudig proces, maar helaas is dat niet zo. Zo kost het een kleine stad tientallen miljoenen euro’s om een ontzoutingsinstallatie te bouwen.

Zout voor waterverzachter is slecht

Wat gebeurt er momenteel in de Verenigde Staten?

Om zulke hoge en eigenlijk onnodige uitgaven te vermijden, hebben vele steden in de VS in het verleden initiatieven opgestart om het gebruik van waterontharders op zout te beperken. Zo werden gezinnen die hun waterontharder verwijderden en vervingen door een alternatief financieel beloond.

Die initiatieven leverden echter teleurstellende resultaten op. Daarom hebben meerdere steden ondertussen een verbod uitgebracht op waterontharders op zout. Denk maar aan bekende wereldsteden zoals Los Angeles en San Diego.

Wat is de situatie in België?

Of de waterontharders op zout ook bij ons verboden worden, valt nog af te wachten. De situatie is bij ons in ieder geval vergelijkbaar. Ook hier komt het zout namelijk in het afval- en oppervlaktewater terecht, wat een negatieve impact kan hebben op het milieu en de landbouw.

Hoe kan de Water Activator helpen?

De Water Activator van AguaVibes® werkt op basis van de Pulsed Ion Activation-technologie. Onze unieke PIA-technologie voorkomt en verwijdert kalk zonder de tussenkomst van zout of andere schadelijke chemicaliën.

Je leest het dus goed: de Water Activator voegt geen ongezond zout toe aan het leidingwater. Bovendien blijven de gezonde en voedzame mineralen zoals calcium en magnesium in het water. Dat komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook jouw gezondheid.

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar