Waarom is zout van klassieke waterverzachters zo schadelijk?

zout schadelijk

Om kalkvorming te voorkomen, verruilen klassieke waterontharders gezonde mineralen zoals magnesium en calcium in voor natrium oftewel zout. En dat zout is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar ook voor je huisdieren, planten en huishoudelijke apparaten. In deze blog lees je waarom dat zo is.

Jouw gezondheid

Van nature neemt ons lichaam calcium op voor de botopbouw. Klassieke waterontharders halen calcium daarentegen uit je drinkwater en verrruilen het voor zout. Erg nadelig, want zout remt de opname van calcium in ons lichaam net af. Het risico is dus dubbelop.

Je botten kunnen bijgevolg gaan slijten, wat gepaard gaat met erg veel pijn, een lage botdichtheid en een verhoogde kans op breuken. Verder is zout ook een dikmaker. Hoe meer zout je eet, hoe meer vocht je lichaam vasthoudt. Daardoor kom je snel bij.

Het grootste nadeel voor je gezondheid is echter dat een teveel aan zout het risico op hart- en vaatziekten doet toenemen. De bloeddruk kan gevoelig verhogen. Ook kan zout bijdragen aan beroertes en verschillende soorten kanker, met in het bijzonder maagkanker.

Je huisdieren

Wat geldt voor de mens, geldt ook voor dieren. En eigenlijk alle levende organismen. Vooral voor vissen is water dat behandeld is door een klassieke waterontharder nefast. Bij het gebruik van een waterontharder gaan de KH- en GH-waarden van het aquariumwater namelijk wijzigen. Dat is erg slecht voor je vissen, want je mag de watersamenstelling nooit wijzigen.

Al is er uiteraard wel een verschil tussen zout- en zoetwatervissen. Zoutwatervissen hebben van nature geen problemen met zout water. Omdat de kans echter groot is dat je zoetwatervissen hebt, raden we het gebruik van de klassieke waterontharder sowieso af. Je vissen kunnen ziek worden tot de dood volgt.

Je planten en tuin

Ook je gras, planten, bloemen en bomen hebben geen behoefte aan het zout van het door een waterverzachter behandelde kraantjeswater. Als je op regelmatige basis je hof besproeit met zoutrijk water, zit je ondergrond bomvol natrium. En dat is niet bevorderlijk voor de groei van al wat groen ziet.

Je huishoudelijke apparaten

Te zacht water schaadt jouw metalen leidingen en huishoudelijke apparaten. Een slechte afstelling van de waterontharder kan er zelfs mogelijk voor zorgen dat je leidingen gaan roesten en lekken. Bovendien verlies je alle garantie op je boiler wanneer je een klassieke waterverzachter laat plaatsen. Het zout in onverhard water versnelt immers het oxidatieproces van de kuip.

Water Activator: het ideale alternatief tegen kalkvorming

Je kan kalkvorming perfect tegengaan met een gezond alternatief voor traditionele waterontharders. Ontdek de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator voorkomt kalkvorming, zonder de samenstelling en de kwaliteit van het leidingwater te wijzigen.

Ook voegt de Water Activator geen natrium toe, wat jouw gezondheid en je huishoudelijke apparaten ten goede komt. Meer informatie over de Water Activator vind je hier.

Deel dit artikel