Waarom is zout van klassieke waterverzachters zo schadelijk?

Share

Zout is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar ook voor je huisdieren, planten en huishoudelijke apparaten. In deze blog lees je waarom dat zo is.

Om kalkvorming te voorkomen, verruilen klassieke waterontharders gezonde mineralen zoals magnesium en calcium in voor natrium oftewel zout. En dat zout is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar ook voor je huisdieren, planten en huishoudelijke apparaten. In deze blog lees je waarom dat zo is.

Jouw gezondheid

Van nature neemt ons lichaam calcium op voor de botopbouw. Klassieke waterontharders halen calcium daarentegen uit je drinkwater en verrruilen het voor zout. Erg nadelig, want zout remt de opname van calcium in ons lichaam net af. Het risico is dus dubbelop.

Je botten kunnen bijgevolg gaan slijten, wat gepaard gaat met erg veel pijn, een lage botdichtheid en een verhoogde kans op breuken. Verder is zout ook een dikmaker. Hoe meer zout je eet, hoe meer vocht je lichaam vasthoudt. Daardoor kom je snel bij.

Het grootste nadeel voor je gezondheid is echter dat een teveel aan zout het risico op hart- en vaatziekten doet toenemen. De bloeddruk kan gevoelig verhogen. Ook kan zout bijdragen aan beroertes en verschillende soorten kanker, met in het bijzonder maagkanker.

Je huisdieren

Wat geldt voor de mens, geldt ook voor dieren. En eigenlijk alle levende organismen. Vooral voor vissen is water dat behandeld is door een klassieke waterontharder nefast. Bij het gebruik van een waterontharder gaan de KH- en GH-waarden van het aquariumwater namelijk wijzigen. Dat is erg slecht voor je vissen, want je mag de watersamenstelling nooit wijzigen.

Al is er uiteraard wel een verschil tussen zout- en zoetwatervissen. Zoutwatervissen hebben van nature geen problemen met zout water. Omdat de kans echter groot is dat je zoetwatervissen hebt, raden we het gebruik van de klassieke waterontharder sowieso af. Je vissen kunnen ziek worden tot de dood volgt.

Je planten en tuin

Ook je gras, planten, bloemen en bomen hebben geen behoefte aan het zout van het door een waterverzachter behandelde kraantjeswater. Als je op regelmatige basis je hof besproeit met zoutrijk water, zit je ondergrond bomvol natrium. En dat is niet bevorderlijk voor de groei van al wat groen ziet.

Je huishoudelijke apparaten

Te zacht water schaadt jouw metalen leidingen en huishoudelijke apparaten. Een slechte afstelling van de waterontharder kan er zelfs mogelijk voor zorgen dat je leidingen gaan roesten en lekken. Bovendien verlies je alle garantie op je boiler wanneer je een klassieke waterverzachter laat plaatsen. Het zout in onverhard water versnelt immers het oxidatieproces van de kuip.

Water Activator: het ideale alternatief tegen kalkvorming

Je kan kalkvorming perfect tegengaan met een gezond alternatief voor traditionele waterontharders. Ontdek de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator voorkomt kalkvorming, zonder de samenstelling en de kwaliteit van het leidingwater te wijzigen.

Ook voegt de Water Activator geen natrium toe, wat jouw gezondheid en je huishoudelijke apparaten ten goede komt. Meer informatie over de Water Activator vind je hier.

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar