Voor welk type waterontharder kies je het best?

Share

Heb je last van kalkvorming in je leidingen of huishoudelijke apparaten? In deze blog van AguaVibes lees je voor welke waterontharder je het best kiest.

Heb je last van kalkvorming in je leidingen en huishoudelijke apparaten? Dan ben je wellicht op zoek naar een waterontharder. AguaVibes somt in deze blog de voor- en nadelen op van de verschillende waterontharders.

Lonenuitwisseling

Het merendeel van de traditionele waterontharders voor huishoudelijk gebruik werkt volgens het principe van ionenuitwisseling. Dat is een ingewikkelde benaming voor een relatief eenvoudig proces.

In leidingwater zitten namelijk calciumionen (Ca++) en magnesiumionen (Mg++), die aan de oorzaak liggen van kalkvorming in je leidingen en huishoudelijke apparaten. Bij een ionenuitwisselaar stroomt het ‘harde’ drinkwater door een harskern, waar de ionen Ca++ en Mg++ gefilterd en gewisseld worden voor natriumionen.

Ook al is dit type van waterontharder veruit het populairst voor huishoudelijk gebruik, het is verre van ideaal. Zo betaal jij je blauw aan onderhoud. De harskern is immers sterk onderhevig aan slijtage en moet regelmatig ‘geregenereerd’ worden.

Verder zijn de ionen Ca++ en Mg++ in het leidingwater essentieel voor jouw gezondheid. En net die ionen verwisselt deze waterontharder voor natriumionen, die mogelijk schadelijk voor je zijn. Als je vaak water van de kraan drinkt, kies je dus best niet voor een ionenuitwisselaar.

Bovendien is water dat behandeld is door een ionenuitwisselaar niet conform de Europese richtlijn 2001/1220. Deze norm zegt dat de samenstelling van drinkwater niet mag wijzigen door chemische producten of zouten.

Omgekeerde osmose

Bij omgekeerde osmose filtert de waterontharder alle onzuiverheden uit het leidingwater. Denk maar aan nitraten, metalen, virussen en pesticiden. Het proces van omgekeerde osmose zorgt voor een fijne filtratie van het leidingwater. In tegenstelling tot een ionenuitwisselaar gebeurt alles mechanisch en zonder toevoeging van chemische producten.

Toch filtert ook deze waterontharder de gezonde en essentiële mineralen zoals Ca++ en Mg++ uit het drinkwater. Deze mineralen heeft jouw lichaam nu helaas net nodig om goed te functioneren.

Daarnaast produceert de filter tamelijk veel afvalwater. Zo heb je voor 1 liter osmosewater 2 tot 4 liter leidingwater nodig. Om die reden is deze waterontharder vooral geschikt voor professioneel of industrieel gebruik.

Elektromagnetisme

Met de derde mogelijkheid vermijd je kalkvorming en behoud je wél de essentiële en gezonde mineralen zoals Ca++ en Mg++ in het drinkwater. De Water Activator van AguaVibes is een waterontharder die werkt op basis van elektromagnetisme.

In leidingwater trekken de ionen Ca++, Mg++ en CO3 elkaar steeds aan en vormen samen het molecule CaC03, dat neerslaat in je leidingen en toestellen. Het molecule heet calciet en ken je wellicht beter als kalksteen.

Dankzij het elektromagnetisch veld van de Water Activator bewegen de ionen Ca++, Mg++ en CO-- daarentegen heen en weer en van elkaar weg. Daardoor kan de vorming van kalksteen niet langer optreden.

Deze werking heeft als voornaamste voordeel dat er geen chemische productenworden gebruikt en dat Ca++ en Mg++ in het drinkwater blijven, wat jouw gezondheid ten goede komt. Ook is de Water Activator kostenbesparend, want het apparaat heeft geen regelmatig onderhoud nodig.

De voordelen van de Water Activator

  • Geen kalksteen
  • Gezonde mineralen blijven behouden
  • Samenstelling van drinkwater blijft ongewijzigd
  • Geen chemische producten
  • Kostenbesparing
  • Eenvoudige plaatsing

AguaVibes: gezond leidingwater én geen kalkvorming


AguaVibes staat voor gezond water. We concentreren ons op de gezondheid van mensen, het milieu en toestellen. Daarom ontwikkelen we producten die jouw gezondheid bevorderen en ecologisch zijn. We beseffen dat water de basis is van al het leven. En het verdient dan ook onze focus.

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar