Prijs waterverzachter: kosten van alle soorten op een rijtje

Share

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt. In deze blog vergelijken we de aanschaf- en gebruikskosten van alle types.

Wat kost een waterontharder eigenlijk? Dat is een goede vraag, want er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt. Denk maar aan de waterontharder met zout, de filterwaterontharder en de elektromagnetische kalkneutralisator. In deze blog vergelijken we de aanschaf- en gebruikskosten van alle types.

Klassieke waterontharder met zout

Een klassieke waterontharder werkt volgens het principe van ionenuitwisseling. Zo worden de gezonde ionen calcium (Ca++) en magnesium (Mg++) gewisseld voor schadelijke natriumionen oftewel zout. Dat zout is niet alleen nefast voor je gezondheid en huishoudelijke apparaten, maar het is vooral niet gratis.

De nieuwprijs van een traditionele waterontharder ligt zo rond € 1350. Helaas stoppen de rekeningen daar niet. Zoals hierboven beschreven, verbruikt het toestel veel zout. En dat moet je zelf regelmatig bijvullen aan een kost van ongeveer € 60 per jaar.

Om een optimale werking te garanderen, moet je het apparaat ook wekelijks spoelen. Jouw waterverbruik en dus ook je waterfactuur stijgen daardoor zo’n 6 %. Dat komt neer op een meerkost van € 30 per jaar.

Verder heeft een dergelijk toestel jaarlijks onderhoud nodig. Je zet daar best zo’n € 100 per jaar voor opzij. Ook het hars dient na verloop van tijd vernieuwd te worden. Die kosten lopen zeer hoog op.

Waterontharder met filter

Dit type waterontharder werkt met een filter van korrels die calcium- en magnesiummineralen in het hard water aantrekken en omzetten in microscopische kristallen. Deze kristallen komen vervolgens terug in het leidingwater en zetten zich niet meer af als kalkaanslag.

De aanschafkost van een waterontharder met filter bedraagt zo’n € 625. Het lijkt er dus op dat dit toestel het goedkoopst is, maar mispak je niet. Zo dient de filter al na twee jaar vervangen te worden aan een kostprijs van € 300, wat neerkomt op € 150 per jaar. Verder vragen de filters geen onderhoud en verhogen ze je waterverbruik niet.

Elektromagnetische kalkneutralisator

Een elektromagnetische kalkneutralisator zoals de Water Activator van Aguavibes® behandelt water door middel van een elektromagnetisch veld, waardoor kalkvorming niet meer plaatsvindt. Deze werking is het resultaat van 20 jaar innovatie en research. Het is daarom de waterontharder van de toekomst.

De Water Activator kost bij aanschaf € 870 en verbruikt stroom. Dat stroomverbruik is echter zeer beperkt en zal slechts zo’n € 2 per jaar bedragen. Verder werkt de Water Activator zonder zouten of chemische producten, heeft hij geen regelmatig onderhoud nodig en moet je geen filters vervangen.

Die voordelen betekenen dus een fikse kostenbesparing op zowel korte als lange termijn. Wie de optelsom maakt, weet dat de Water Activator veruit de goedkoopste en kwalitatiefste oplossing is.

Prijs waterverzachter

Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle kosten van de verschillende types waterontharders over een periode van 20 jaar.

Waterontharders prijzen

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar