Wasmachine ontkalken: wat doet kalk met je machine?

Share

Als je in een regio woont met hard water, kampt jouw wasmachine vroeg of laat met kalkproblemen. Lees hier meer over de gevolgen en alle oplossingen.

Komt er hard water uit jouw kranen? Dan kan kalkaanslag zich vormen in je wasmachine. En dat heeft mogelijk heel wat nare gevolgen voor de werking. In deze blog lees je meer over de oorzaken, de gevolgen en mogelijke oplossingen.

Hoe komt kalk in je wasmachine terecht?

Als je in een regio woont met hard leidingwater, wordt jouw wasmachine blootgesteld aan kalk. In het harde water zitten namelijk magnesium-, calcium- en carbonaatmoleculen die samen het molecule CaC03 of calciet vormen. Of in de volksmond: kalksteen.

De vorming van kalkaanslag in je wasmachine gebeurt uiteraard niet van de ene op de andere dag. Het is een geleidelijk proces met zeer vervelende gevolgen, waarover je hieronder meer leest.

Wat zijn de risico’s?

Minder lange levensduur

Door de kalk in het leidingwater duurt het langer vooraleer het water in je wasmachine is opgewarmd. Daardoor gaat mogelijk het verwarmingselement van je wasmachine sneller stuk. En loop je kans op een wasruimte die helemaal blank staat.

Hogere energiefactuur

Omdat het door de kalk langer duurt vooraleer het water is opgewarmd, gaat je wasmachine ook meer energie verbruiken. Dat vertaalt zich dan weer in een hogere energiefactuur op het einde van iedere maand.

Wasgoed als schuurpapier

Niet alleen heeft de kalk gevolgen voor je wasmachine, maar ook voor je wasgoed. Door de kalk in het water moet je meer wasproduct gebruiken. En dat is dan weer slecht voor je kledij, lakens en handdoeken. Ze verliezen immers sneller hun kleur en voelen aan als schuurpapier.

Hoge kosten

Een kapotte wasmachine die je moet laten herstellen of vervangen? Het kost jou een flinke duit. Tel daarbij nog eens je kledij, lakens en handdoeken die verslijten en die je vaker dan normaal moet vervangen. Inderdaad, allemaal kosten die flink optellen.

Hoe kan je kalk in je wasmachine voorkomen?

Klassieke waterontharder met zout

Vele mensen denken meteen aan een klassieke waterontharder om kalkvorming in het leidingwater te voorkomen. Toch is het zout van een traditionele wateronthardererg nadelig voor je gezondheid, voor je huisdieren, planten en huishoudelijke apparaten. Lees er meer over in deze blog.

Elektromagnetische kalkneutralisator

Je kan kalkvorming perfect tegengaan met een gezond alternatief voor traditionele waterontharders, namelijk met een elektromagnetische kalkneutralisator zoals de Water Activator van AguaVibes.

De Water Activator voorkomt kalkvorming, zonder jouw gezondheid, die van je huisdieren, planten of huishoudelijke apparaten te schaden. Ook gebruikt de Water Activator geen schadelijk zout en heb je geen last van dure onderhoudskosten. Meer informatie over de Water Activator vind je hier.

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar