Wasmachine ontkalken: wat doet kalk met je machine?

Wasmachine ontkalken

Komt er hard water uit jouw kranen? Dan kan kalkaanslag zich vormen in je wasmachine. En dat heeft mogelijk heel wat nare gevolgen voor de werking. In deze blog lees je meer over de oorzaken, de gevolgen en mogelijke oplossingen.

Hoe komt kalk in je wasmachine terecht?

Als je in een regio woont met hard leidingwater, wordt jouw wasmachine blootgesteld aan kalk. In het harde water zitten namelijk magnesium-, calcium- en carbonaatmoleculen die samen het molecule CaC03 of calciet vormen. Of in de volksmond: kalksteen.

De vorming van kalkaanslag in je wasmachine gebeurt uiteraard niet van de ene op de andere dag. Het is een geleidelijk proces met zeer vervelende gevolgen, waarover je hieronder meer leest.

Wat zijn de risico’s?

Minder lange levensduur

Door de kalk in het leidingwater duurt het langer vooraleer het water in je wasmachine is opgewarmd. Daardoor gaat mogelijk het verwarmingselement van je wasmachine sneller stuk. En loop je kans op een wasruimte die helemaal blank staat.

Hogere energiefactuur

Omdat het door de kalk langer duurt vooraleer het water is opgewarmd, gaat je wasmachine ook meer energie verbruiken. Dat vertaalt zich dan weer in een hogere energiefactuur op het einde van iedere maand.

Wasgoed als schuurpapier

Niet alleen heeft de kalk gevolgen voor je wasmachine, maar ook voor je wasgoed. Door de kalk in het water moet je meer wasproduct gebruiken. En dat is dan weer slecht voor je kledij, lakens en handdoeken. Ze verliezen immers sneller hun kleur en voelen aan als schuurpapier.

Hoge kosten

Een kapotte wasmachine die je moet laten herstellen of vervangen? Het kost jou een flinke duit. Tel daarbij nog eens je kledij, lakens en handdoeken die verslijten en die je vaker dan normaal moet vervangen. Inderdaad, allemaal kosten die flink optellen.

Hoe kan je kalk in je wasmachine voorkomen?

Klassieke waterontharder met zout

Vele mensen denken meteen aan een klassieke waterontharder om kalkvorming in het leidingwater te voorkomen. Toch is het zout van een traditionele wateronthardererg nadelig voor je gezondheid, voor je huisdieren, planten en huishoudelijke apparaten. Lees er meer over in deze blog.

Elektromagnetische kalkneutralisator

Je kan kalkvorming perfect tegengaan met een gezond alternatief voor traditionele waterontharders, namelijk met een elektromagnetische kalkneutralisator zoals de Water Activator van AguaVibes.

De Water Activator voorkomt kalkvorming, zonder jouw gezondheid, die van je huisdieren, planten of huishoudelijke apparaten te schaden. Ook gebruikt de Water Activator geen schadelijk zout en heb je geen last van dure onderhoudskosten. Meer informatie over de Water Activator vind je hier.

Deel dit artikel