Plasticafval: hoe je verbruik verminderen?

Plastic verbruik verminderen

Plastic: onze oceanen lopen ervan over. Zelfs walvissen hebben er letterlijk hun maag vol van. En omdat we vissen eten, komt het plastic uiteindelijk ook in onze eigen magen terecht. In deze blog van AguaVibes® krijg je enkele tips mee om je eigen plasticgebruik te verminderen.

1. Gebruik je eigen boodschappentas

Jaarlijks worden er wereldwijd tussen de vijf miljard en een biljoen plastic zakjes en tassen gebruikt. Hoewel in de Lage Landen het gebruik van zulke zakjes wordt ontmoedigd en steeds meer supermarkten op die kar springen, is het aan de consument om er zelf iets aan te doen. Vervang de plastic tasjes dus met een eigen herbruikbare boodschappentas.

2. Gebruik geen rietjes, plasticborden of -potjes

Plasticrietjes, wattenstaafjes en koffieroerstaafjes worden weldra door de Europese Unie verboden. En niet onterecht, want die zaken kunnen makkelijk in de neusholten van zeedieren terechtkomen en zelfs de maag van pinguïns perforeren.

Organiseer jij binnenkort een barbecue? Schaf dan geen plasticbordjes aan, maar voorzie genoeg herbruikbare of kartonnen bordjes voor iedereen. En als je met het goede weer zin hebt in een ijsje, kies dan voor een hoorntje in plaats van een potje.

3. Kies voor kartonverpakkingen

Die titel vereist eigenlijk geen uitleg. Als je de keuze hebt, ga dan steeds voor een verpakking van karton in plaats van plastic. In de supermarkt zie je vaak fruit dan verpakt is in karton. Ook wasmiddel kan je in kartonnen dozen verkrijgen. Kortom: er is steeds een ecologisch alternatief.

4. Drink kraantjeswater in plaats van flessenwater

Kraantjeswater is minstens even gezond – en zelfs gezonder – dan flessenwater. Water uit de kraan is namelijk onderhevig aan extra controles, komt vaak uit dezelfde bron als flessenwater en draagt geen ziektekiemen mee door een gezonde en minimale dosis chloor.  

Bovendien is kraantjeswater rijk aan de mineralen calcium en magnesium. En dat is een goede zaak voor jouw gezondheid. Calcium bevordert bijvoorbeeld de stevigheid van je beendergestel en spieren.

En waar calcium zorgt voor de spiersamentrekking, doet magnesium onze spieren net ontspannen. Die balans heeft jouw lichaam broodnodig. Magnesium ondersteunt bovendien ook jouw hersenfuncties. Zo voorkomt het migraine en bestrijdt het depressies.

Ontdek de AguaVibes® Activator

Helaas blijven calcium en magnesium vaak achter in jouw leidingen, omdat ze aan de basis liggen van kalkvorming. Dat probleem is tweeledig: jij zit met een kalkprobleem én jouw water bevat minder gezonde mineralen. Gelukkig is er een toestel op de markt dat die beide problemen aanpakt.

De AguaVibes® Activator behandelt water door middel van onze PIA-technologie, waardoor kalkvorming vermeden wordt op een gezonde manier zonder gebruik te maken van chemicaliën of zout.

De Activator zorgt er zelfs voor dat er 70 procent meer calcium en magnesium in jouw drinkwater zit dan in onbehandeld leidingwater. Ook heb je met de Activator geen last van dure onderhoudskosten. Meer informatie over de Activator vind je hier.

Deel dit artikel