Hoe ontstaan kalkproblemen?

Share

Wat is de oorzaak van jouw kalkproblemen in je leidingen, huishoudelijke apparaten en sanitair? Je leest het in deze blog. Ook praten we over mogelijke oplossingen.

Je leidingen, huishoudelijke apparaten, sanitair: verschillende onderdelen van je woning komen in aanraking met leidingwater. Vroeg of laat krijgen ze dus waarschijnlijk te kampen met kalkproblemen. Maar hoe ontstaat kalk eigenlijk? Je leest het in deze blog.

Hoe ontstaat kalk?

Leidingwater zit boordevol mineralen. Calcium en magnesium, bijvoorbeeld. Deze twee mineralen zijn essentieel voor jouw gezondheid. Maar helaas spelen ze ook een rol in de vorming van kalk en de bijhorende problemen.

De magnesium- en calciumionen trekken elkaar namelijk steeds aan en reageren met carbonaat-moleculen in het leidingwater. Zo ontstaat het molecule CaC03, dat neerslaat in je leidingen en toestellen. Het molecule heet calciet en ken je wellicht beter als kalksteen.

Die kalksteen zet zich vervolgens af in je leidingwerk, je huishoudelijke toestellen en op je sanitair. Kortom: op en in alle onderdelen die in aanraking komen met het leidingwater.

Hoe los je kalkproblemen op?

Traditionele waterverzachter

Wie kalkproblemen heeft, denkt wellicht onmiddellijk aan een traditionele waterverzachter met zout. Deze technologie was in het verleden misschien de referentie voor kalkpreventie, maar is vandaag volledig achterhaald. Deze toestellen voorkomen dan wel kalkvorming in leidingwater, maar de ‘neveneffecten’ voor jouw lichaam en huishoudelijke apparaten zijn haast niet te overzien.

Klassieke waterontharders werken namelijk volgens het principe van ionenuitwisseling. Dat dure woord wil eigenlijk zeggen dat deze toestellen magnesium en calcium in het leidingwater verruilen voor natrium (zout). En dat is gewoonweg onverantwoord.

Ook al liggen calcium en magnesium aan de oorzaak van kalkvorming, het is ongezond om ze uit het leidingwater te verwijderen. Ons lichaam kan immers niet zonder calcium en magnesium. Magnesium bestrijdt bijvoorbeeld depressies, verlaagt je bloeddruk en werkt ontstekingsremmend. Calcium is dan weer onmisbaar voor botvorming.

Alsof dat nog niet alarmerend genoeg is, steken traditionele waterverzachters jouw drinkwater boordevol zout. Je hoeft geen dokter te zijn om te weten dat het water zo een negatieve invloed op jouw gezondheid heeft. Een teveel aan zout vergroot namelijk het risico op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en osteoporose.

Ook vragen klassieke waterontharders regelmatig om een grondig en kostelijk onderhoud. Verder moet je continue het zout bijvullen, wat betekent dat je in je woning plaats moet voorzien om de zakken zout op te slaan.

Elektronische kalkneutralisator

Een beter alternatief zijn elektrische kalkneutralisators, zoals de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator behandelt het water door middel van een elektromagnetisch veld, dat de calcium- en magnesiumionen activeert in plaats van ze te verwijderen.

Zo kunnen ze zich niet vasthechten onder de vorm van kalk. Kalkvorming wordt dus onmogelijk. Plus: de gezonde mineralen calcium en magnesium blijven in het water en er wordt geen zout gebruikt.

Het grote voordeel? De samenstelling van het water verandert niet. Je hebt gezond drinkwater. Ook moet je de Water Activator niet onderhouden, wat al wat scheelt in je portemonnee. En je hoeft niet te sleuren met zware zakken zout!

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar