Hoe ontstaan kalkproblemen?

Oorzaak kalkprobleem

Je leidingen, huishoudelijke apparaten, sanitair: verschillende onderdelen van je woning komen in aanraking met leidingwater. Vroeg of laat krijgen ze dus waarschijnlijk te kampen met kalkproblemen. Maar hoe ontstaat kalk eigenlijk? Je leest het in deze blog.

Hoe ontstaat kalk?

Leidingwater zit boordevol mineralen. Calcium en magnesium, bijvoorbeeld. Deze twee mineralen zijn essentieel voor jouw gezondheid. Maar helaas spelen ze ook een rol in de vorming van kalk en de bijhorende problemen.

De magnesium- en calciumionen trekken elkaar namelijk steeds aan en reageren met carbonaat-moleculen in het leidingwater. Zo ontstaat het molecule CaC03, dat neerslaat in je leidingen en toestellen. Het molecule heet calciet en ken je wellicht beter als kalksteen.

Die kalksteen zet zich vervolgens af in je leidingwerk, je huishoudelijke toestellen en op je sanitair. Kortom: op en in alle onderdelen die in aanraking komen met het leidingwater.

Hoe los je kalkproblemen op?

Traditionele waterverzachter

Wie kalkproblemen heeft, denkt wellicht onmiddellijk aan een traditionele waterverzachter met zout. Deze technologie was in het verleden misschien de referentie voor kalkpreventie, maar is vandaag volledig achterhaald. Deze toestellen voorkomen dan wel kalkvorming in leidingwater, maar de ‘neveneffecten’ voor jouw lichaam en huishoudelijke apparaten zijn haast niet te overzien.

Klassieke waterontharders werken namelijk volgens het principe van ionenuitwisseling. Dat dure woord wil eigenlijk zeggen dat deze toestellen magnesium en calcium in het leidingwater verruilen voor natrium (zout). En dat is gewoonweg onverantwoord.

Ook al liggen calcium en magnesium aan de oorzaak van kalkvorming, het is ongezond om ze uit het leidingwater te verwijderen. Ons lichaam kan immers niet zonder calcium en magnesium. Magnesium bestrijdt bijvoorbeeld depressies, verlaagt je bloeddruk en werkt ontstekingsremmend. Calcium is dan weer onmisbaar voor botvorming.

Alsof dat nog niet alarmerend genoeg is, steken traditionele waterverzachters jouw drinkwater boordevol zout. Je hoeft geen dokter te zijn om te weten dat het water zo een negatieve invloed op jouw gezondheid heeft. Een teveel aan zout vergroot namelijk het risico op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en osteoporose.

Ook vragen klassieke waterontharders regelmatig om een grondig en kostelijk onderhoud. Verder moet je continue het zout bijvullen, wat betekent dat je in je woning plaats moet voorzien om de zakken zout op te slaan.

Elektronische kalkneutralisator

Een beter alternatief zijn elektrische kalkneutralisators, zoals de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator behandelt het water door middel van een elektromagnetisch veld, dat de calcium- en magnesiumionen activeert in plaats van ze te verwijderen.

Zo kunnen ze zich niet vasthechten onder de vorm van kalk. Kalkvorming wordt dus onmogelijk. Plus: de gezonde mineralen calcium en magnesium blijven in het water en er wordt geen zout gebruikt.

Het grote voordeel? De samenstelling van het water verandert niet. Je hebt gezond drinkwater. Ook moet je de Water Activator niet onderhouden, wat al wat scheelt in je portemonnee. En je hoeft niet te sleuren met zware zakken zout!

Deel dit artikel