Klassieke waterontharders met zout: enkele nadelen op een rijtje

Nadelen waterontharder

Traditionele waterontharders die werken met zout hebben zoveel nadelen dat je gerust mag spreken van een voorbijgestreefde techniek. Niet alleen zijn ze erg kostelijk, ook vragen ze regelmatig een onderhoud en schaden ze je gezondheid, apparaten en huisdieren. Lees er meer over in deze blog.

De kostprijs

Traditionele waterontharders met zout kosten gemiddeld € 1350. Dat is enkele honderden euro’s meer dan alternatieven zoals een filterwaterontharder of een elektromagnetische kalkneutralisator. Kortom: ze zijn veruit de duurtste manier om je te ontdoen van je kalkproblemen in huis.

Het onderhoud

Het zout dat nodig is om een klassieke waterontharder te doen werken, moet je regelmatig bijvullen. Dat betekent dat je steeds zelf met zware zakken zout moet sleuren. Die zakken nemen ook nog eens veel plek in beslag in je kelder of garage. En gratis is het zout niet, want je betaalt er zo’n € 60 per jaar voor.

Zelfs je waterfactuur zal je gevoelig zien stijgen, omdat je het apparaat wekelijks moet spoelen. Hou daarom rekening met een meerkost van 6 % per jaar, omgerekend zo’n € 30.

En daar stopt het niet, want iedere klassieke waterontharder moet je jaarlijks onderwerpen aan een grondig onderhoud. Zo zijn de filters en harsen ieder jaar weer aan vervanging toe. Die regeneratie is allesbehalve goedkoop en kost jou al snel zo’n 100 euro extra per jaar.

Schadelijk voor je gezondheid, apparaten, huisdieren en planten

Leidingwater bevat gezonde mineralen zoals calcium en magnesium. Deze mineralen hebben helaas ook invloed op de vorming van kalk. Daarom verruilen klassieke waterontharders deze mineralen voor natrium, oftwel zout. Kalkvorming wordt zo voorkomen, maar helaas niet zonder gevolgen.

Zo zijn calcium en magnesium uit je drinkwater verdwenen. En dat terwijl je lichaam ze broodnodig heeft om je gezondheid te garanderen. Daarbovenop is het zout van de klassieke waterontharders ook nog eens nefast voor je lichaam.

Zout verhoogt immers het risico op vaat- en hartkwalen, bepaalde soorten kanker, een te hoge bloeddruk, slijtage van je botten en gewichtstoename. Wat bovendien geldt voor mensen, geldt ook voor dieren en planten.

Zelfs je huishoudelijk apparaten lijden onder het zout in water dat behandeld is door klassieke waterontharders. Je strijkijzer kan verstopt geraken en bruine vlekken maken op je kledij. Je leidingen kunnen gaan roesten en lekken. En het oxidatieproces in boiler kan versnellen.

Overschrijding wettelijke normen

De Europese richtlijn 2001/1220 voor drinkwater is erg duidelijk: de samenstelling van drinkwater mag niet gewijzigd worden met chemische producten. Door de toevoeging van zout en de verwijdering van calcium en magnesium zijn klassieke waterontharders onbetwistbaar in strijd met deze richtlijn.

De Water Activator van AguaVibes: de waterontharder van de toekomst

Wil je een alternatief voor traditionele waterontharders? Ontdek dan de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator voorkomt kalkvorming door middel van een elektromagnetisch veld, zonder het gebruik van zout en de samenstelling van het water te wijzigen.

De essentiële en gezonde mineralen calcium en magnesium gaan dus niet verloren, wat je gezondheid, apparaten en huisdieren ten goede komt. De Water Activator heeft eveneens geen onderhoud nodig. Bovendien is het toestel honderden euro’s goedkoper dan traditionele waterontharders.

Deel dit artikel