4 nadelen van de traditionele waterontharder

Share

Een waterverzachter kopen om kalkvorming in je toestellen en leidingen tegen te gaan? Geen goed idee. Je bent misschien wel verlost van de kalk, maar je krijgt mogelijk problemen met je gezondheid, slijtage en de wettelijke normen. Lees er in deze blog van AguaVibes meer over.

Een waterverzachter kopen om kalkvorming in je toestellen en leidingen tegen te gaan? Geen goed idee. Je bent misschien wel verlost van de kalk, maar je krijgt mogelijk problemen met je gezondheid, slijtage en de wettelijke normen. Lees er in deze blog van AguaVibes meer over.

Nefast voor gezondheid en milieu

Traditionele waterontharders werken meestal op basis van ionenuitwisseling. Dat betekent dat ze gezonde calcium- en magnesiumionen inruilen voor schadelijke natriumionen. Magnesium (Mg++) en calcium (Ca++) spelen namelijk een rol in de hardheid van water en kalkvorming.

Toch is de verwijdering van deze mineralen uit het drinkwater erg problematisch. Ons lichaam heeft namelijk calcium en magnesium broodnodig, want het zijn wondermineralen. Natrium daartegen schaadt onze gezondheid op lange termijn en bij overmatige consumptie.

Zo doet de inname van te veel natrium of zout het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en zelfs verschillende soorten kanker gevoelig stijgen. Ook veroorzaakt natrium mogelijk osteoporose en is het een dikmaker.

Overschrijding wettelijke normen

De Europese richtlijn 2001/1220 voor drinkwater zegt dat de samenstelling van drinkwater niet mag wijzigen door middel van chemische producten of zouten. Je leest het dus goed: traditionele waterontharders overtreden deze richtlijn door de toevoeging van natrium.

Leidingwater dat niet behandeld is door een waterontharder voldoet echter wél aan alle kwaliteitsmeters en de minimale wettelijke hardheid.

Schadelijk voor huishoudelijke toestellen

Te zacht water – lager dan 12° F – is niet alleen schadelijk voor jouw gezondheid, maar ook voor jouw metalen leidingen en huishoudelijke apparaten. Bovendien zorgt een slechte afstelling van de waterontharder er mogelijk voor dat je leidingen gaan roesten en lekken.

Wist je trouwens dat je alle garantie op je boiler verliest als je een klassieke waterverzachter laat plaatsen? De reden is duidelijk: het zout in onverhard water versnelt het oxidatieproces van de kuip.

Traditionele waterontharders mogen dan wel kalkvorming in je toestellen voorkomen, maar ze zorgen daarentegen voor roest en slijtage. Kortom: je verruilt de ene duivel voor de andere.

Overbodig in de toekomst

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening plaatst installaties voor deelontharding om kalkvorming tegen te gaan. Maar let op: deze installaties behouden de minimale toegelaten hardheid van 15 ° F en ze zijn conform de Europese richtlijn. De aankoop van een waterontharder is daarom dubbelop én gevaarlijk.

Water Activator: het ideale alternatief tegen kalkvorming

Je kan kalkvorming perfect tegengaan met een gezond alternatief voor traditionele waterontharders. Ontdek de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator voorkomt kalkvorming, zonder de samenstelling en de kwaliteit van het leidingwater te wijzigen.

Of met andere woorden: de essentiële en gezonde mineralen zoals calcium en magnesium worden niet uit het kraantjeswater gefilterd. Ook voegt de Water Activator geen natrium toe, wat jouw gezondheid en je huishoudelijke apparaten ten goede komt.

De Water Activator is het resultaat van 20 jaar innovatie en research. Het is de “waterontharder” van de toekomst.

AguaVibes: gezond leidingwater én geen kalkvorming

AguaVibes staat voor gezond water. We concentreren ons op de gezondheid van mensen, het milieu en toestellen. Daarom ontwikkelen we producten die jouw gezondheid bevorderen en ecologisch zijn. We beseffen dat water de basis is van al het leven. En het verdient dan ook onze focus.

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar