Kraan ontkalken: enkele tips

Share

Wil je een kraan ontkalken? In deze blog lees je hoe je kalk verwijdert uit en van je kranen en hoe je kalkvorming voorkomt in de toekomst.

Heb je last van witte kalkvlekjes op je kranen? Of zijn je kranen verstopt door kalkopeenhopingen? In deze blog lees je hoe je die kalk verwijdert. Ook maak je kennis met de Water Activator, de gezondste oplossing om kalkproblemen in de toekomst te vermijden.

Hoe komt kalk op en in je kranen terecht?

Het leidingwater dat door je kranen loopt, belandt niet alleen in de spoelbak, maar ook deels op het kraanwerk zelf. Als je die druppels niet onmiddellijk afdroogt, worden ze na verloop van tijd witte kalkvlekjes. Ook in je kraan zet kalk zich af, wat tot een verminderende werking en zelfs verstoppingen kan leiden.

De oorzaak van die kalkproblemen is te vinden in je leidingwater, dat rijk is aan de mineralen calcium en magnesium. Samen met carbonaat-moleculen vormen calcium en magnesium het molecule CaC03 of calciet, in de volksmond ook wel kalksteen genoemd.

Hoe ontkalk je kranen?

Vanbuiten

  1. Koop een ontkalkmiddel en maak er een doek mee nat.
  2. Wikkel die doek om het kraanwerk. Zorg ervoor dat het contact met de doek zo groot mogelijk is.
  3. Laat het ontkalkmiddel een uurtje inwerken op de kraan.
  4. Verwijder de doek. Zijn er toch nog kalkresten? Gebruik dan een schuursponsje.
  5. Vermijd zeker het gebruik van pure azijn, want dat kan lelijke vlekken veroorzaken op gechromeerde kranen en siliconenranden.

Vanbinnen

  1. Ontkoppel indien mogelijk het eindstuk van de aangetaste kraan.
  2. Leg het eindstuk in een bakje met ontkalkmiddel dat eventueel verdund is met water.
  3. Laat het geheel enkele uurtjes weken in het ontkalkmiddel.
  4. Spoel het eindstuk grondig af.
  5. Nog steeds last van kalkvorming? Herhaal dan het proces.

Hoe voorkom je kalkvorming in de toekomst?

Als je niets doet aan de oorzaak van kalkvorming, ben je helaas gedoemd om je kranen regelmatig te ontkalken. Er zijn op de markt verschillende toestellen tegen kalkvorming beschikbaar.

Een elektromagnetische kalkneutralisator zoals de Water Activator van AguaVibes is veruit de voordeligste, eenvoudigste en gezondste manier om kalkproblemen in de toekomst te vermijden. De Water Activator heeft namelijk heel wat voordelen in vergelijking met klassieke waterontharders.

Zo heeft een Water Activator geen onderhoud nodig, terwijl jij je blauw betaalt aan het regelmatige onderhoud van een gewone waterontharder. Ook behoudt de Water Activator de gezonde mineralen calcium en magnesium in het leidingwater. De klassieke waterontharder verwijdert deze gezonde mineralen.

Verder gebruikt de Water Activator geen chemische producten om kalkvorming te voorkomen, maar een onschadelijk en zeer effectief elektromagnetisch veld. Een traditionele waterontharder voegt echter natrium oftewel zout toe aan het leidingwater, wat nefast is voor je gezondheid.

Dat zout moet je bovendien continue vervangen om een optimale werking van de klassieke waterontharder te garanderen. Owee je portemonnee. De Water Activator heeft enkel stroom nodig, wat jou amper enkele euro’s per jaar kost.

Deze tabel geeft de voornaamste verschillen tussen een klassieke waterontharder en de Water Activator overzichtelijk weer:

Klassieke waterontharder en Water Activator
Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar