Hoe verwijder je kalkaanslag op tegels?

Kalkaanslag tegels

De tegels in je badkamer krijgen heel wat te verduren. Na verloop van tijd kunnen ze bijvoorbeeld kalkaanslag vertonen. In deze blog lees je hoe je die vervelende witte vlekken het best verwijdert en hoe je ze in de toekomst kan voorkomen.

Wat zijn die lelijke witte vlekken op je tegels eigenlijk?

Wel, dat is calciet. Of in begrijpbare woorden: kalksteen. Kalksteen ontstaat onder andere door de mineralen calcium en magnesium in het leidingwater. Als er na een bad of douche enkele druppels water op je tegels achterblijven, worden ze in een mum van tijd witte kalkvlekken.

Wat is de beste manier om kalk van je tegels te verwijderen?

Gelukkig is kalk geen bijtend zuur. Hoewel je flink zal moeten schrobben, zijn de witte kalkvlekken zeker niet permanent. Hieronder leggen we enkele manieren uit om je tegels weer te doen glanzen. Rol je mouwen alvast maar op:

Ontkalkmiddel  

  1. Schaf een ontkalkmiddel aan.
  2. Wrijf of spuit de tegels van onder naar boven in, niet omgekeerd.
  3. Spoel je tegels af met koud water. Geen lauw of warm water.
  4. Neem de tegels af met een scheutje glansmiddel.
  5. Of smeer je tegels in met shampoo, laat het even intrekken en veeg het af met een natte doek.

Citroen

  1. Snij een citroen doormidden.
  2. Bestrooi het snijvlak met zout.
  3. Gebruik de halve citroen als spons en wrijf ermee over de kalkvlekken.
  4. Spoel ook weer af met koud water, geen warm of lauw.

Hoe voorkom je kalk op je tegels in de toekomst?

Klassieke waterontharder

Heb je na het schrobben een zere arm? Dan weet je dat het beter is om te voorkomen dan te ‘genezen’. Om kalkvorming op je tegels te vermijden in de toekomst, denken mensen vaak meteen aan een klassieke waterontharder.

Toch is de technologie van de traditionele waterontharder achterhaald. In de eerste plaats is het water dat behandeld is door een waterontharder niet meer gezond. Een waterontharder haalt namelijk de gezonde mineralen calcium en magnesium uit het drinkwater en vervangt ze door natrium oftewel zout.

Dat betekent dat een gewone waterontharder de samenstelling van het drinkwater verandert. Daardoor is een waterontharder in strijd met de Europese richtlijn 2001/1220, die zegt dat de samenstelling van drinkwater niet mag wijzigen.

Verder moet een klassieke waterontharder geregeld onderhouden worden, wat vrij kostelijk is. Om een optimale werking te garanderen, moet je ook het zout continue vervangen. Bovendien is de aankoopkost van een waterontharder al vrij hoog.

Elektromagnetische kalkneutralisator

Een voordelig, gezond en eenvoudig alternatief voor de klassieke waterontharder is een elektromagnetische kalkneutralisator zoals de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator voorkomt kalkvorming door middel van een elektromagnetisch veld.

In de hele werking van de Water Activator vind je dus geen enkel chemisch product terug. Dat wil zeggen dat de samenstelling van het water niet wijzigt. Mineralen zoals calcium en magnesium – die cruciaal zijn voor je gezondheid – blijven gewoon in het drinkwater.

Verder heeft de Water Activator geen onderhoud nodig. Je hoeft met de Water Activator ook niet te sleuren met zakken zout. Zelfs het stroomverbruik ligt erg laag. Je betaalt er amper enkele euro’s per jaar voor.

Meer informatie over de werking van de Water Activator lees je hier.

Deel dit artikel