Hoe verwijder je kalkaanslag op tegels?

Share

Kalkaanslag op je tegels verwijderen? Lees in deze blog over de oorzaak en hoe je kalkaanslag op je tegels voorkomt in de toekomst.

De tegels in je badkamer krijgen heel wat te verduren. Na verloop van tijd kunnen ze bijvoorbeeld kalkaanslag vertonen. In deze blog lees je hoe je die vervelende witte vlekken het best verwijdert en hoe je ze in de toekomst kan voorkomen.

Wat zijn die lelijke witte vlekken op je tegels eigenlijk?

Wel, dat is calciet. Of in begrijpbare woorden: kalksteen. Kalksteen ontstaat onder andere door de mineralen calcium en magnesium in het leidingwater. Als er na een bad of douche enkele druppels water op je tegels achterblijven, worden ze in een mum van tijd witte kalkvlekken.

Wat is de beste manier om kalk van je tegels te verwijderen?

Gelukkig is kalk geen bijtend zuur. Hoewel je flink zal moeten schrobben, zijn de witte kalkvlekken zeker niet permanent. Hieronder leggen we enkele manieren uit om je tegels weer te doen glanzen. Rol je mouwen alvast maar op:

Ontkalkmiddel  

  1. Schaf een ontkalkmiddel aan.
  2. Wrijf of spuit de tegels van onder naar boven in, niet omgekeerd.
  3. Spoel je tegels af met koud water. Geen lauw of warm water.
  4. Neem de tegels af met een scheutje glansmiddel.
  5. Of smeer je tegels in met shampoo, laat het even intrekken en veeg het af met een natte doek.

Citroen

  1. Snij een citroen doormidden.
  2. Bestrooi het snijvlak met zout.
  3. Gebruik de halve citroen als spons en wrijf ermee over de kalkvlekken.
  4. Spoel ook weer af met koud water, geen warm of lauw.

Hoe voorkom je kalk op je tegels in de toekomst?

Klassieke waterontharder

Heb je na het schrobben een zere arm? Dan weet je dat het beter is om te voorkomen dan te ‘genezen’. Om kalkvorming op je tegels te vermijden in de toekomst, denken mensen vaak meteen aan een klassieke waterontharder.

Toch is de technologie van de traditionele waterontharder achterhaald. In de eerste plaats is het water dat behandeld is door een waterontharder niet meer gezond. Een waterontharder haalt namelijk de gezonde mineralen calcium en magnesium uit het drinkwater en vervangt ze door natrium oftewel zout.

Dat betekent dat een gewone waterontharder de samenstelling van het drinkwater verandert. Daardoor is een waterontharder in strijd met de Europese richtlijn 2001/1220, die zegt dat de samenstelling van drinkwater niet mag wijzigen.

Verder moet een klassieke waterontharder geregeld onderhouden worden, wat vrij kostelijk is. Om een optimale werking te garanderen, moet je ook het zout continue vervangen. Bovendien is de aankoopkost van een waterontharder al vrij hoog.

Elektromagnetische kalkneutralisator

Een voordelig, gezond en eenvoudig alternatief voor de klassieke waterontharder is een elektromagnetische kalkneutralisator zoals de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator voorkomt kalkvorming door middel van een elektromagnetisch veld.

In de hele werking van de Water Activator vind je dus geen enkel chemisch product terug. Dat wil zeggen dat de samenstelling van het water niet wijzigt. Mineralen zoals calcium en magnesium – die cruciaal zijn voor je gezondheid – blijven gewoon in het drinkwater.

Verder heeft de Water Activator geen onderhoud nodig. Je hoeft met de Water Activator ook niet te sleuren met zakken zout. Zelfs het stroomverbruik ligt erg laag. Je betaalt er amper enkele euro’s per jaar voor.

Meer informatie over de werking van de Water Activator lees je hier.

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar