Kalk in waterleiding verwijderen op een gezonde manier

Share

Kalk in waterleiding verwijderen? Lees in deze blog meer over de oorzaak en de meest ideale oplossing om kalk te verwijderen en te voorkomen.

Heb je een kalkprobleem in je waterleidingen? In deze blog lees je meer over de oorzaak van kalk, de mogelijke gevolgen voor je leidingen en de beste oplossing om kalkvorming te voorkomen en te verwijderen.

Hoe ontstaat kalk in waterleidingen?

Je hebt ongetwijfeld al weleens gehoord van de term ‘hard water’ en hoe schadelijk het is voor je leidingen en huishoudelijke apparaten. Met die term verwijst men eigenlijk naar calcium en magnesium in het leidingwater. Deze mineralen liggen namelijk aan de oorzaak van kalkvorming in je leidingen.

Zo trekken magnesium- en calciumionen elkaar steeds aan en reageren ze met carbonaat-moleculen. Door deze chemische reactie ontstaat het molecule CaC03, ook wel calciet genoemd. Of in mensentaal: kalksteen.

Kalksteen blijft helaas niet zomaar rondzweven in het water, maar zet zich af tegen de wanden van je leidingen. Na verloop van tijd zorgt die kalkopeenhoping ongewtijfeld voor hinder.

                     

Wat zijn de gevolgen van kalkvorming in leidingen?

Verstopte leidingen

Als je niets doet aan de kalkopeenhoping in je leidingen, zal je vaststellen dat het water geleidelijk aan minder snel uit je kranen zal lopen. In het ergste geval kan er zelfs sprake zijn van een verstopping door de aanwezige kalk.

Verminderde werking verwarming en boiler

Kalkaanslag zorgt niet alleen voor verstoppingen, maar heeft ook een isolerend effect. Daardoor gaan verwarmingsinstallaties en boilers minder goed werken. Dat rendementsverlies gaat tenslotte gepaard met een hogere energierekening.

Om je een voorbeeld te geven: één millimeter kalkaanslag in je verwarmingsinstallatie kan al leiden tot 10 % meer energieverbruik.

Hoe verwijder en voorkom je kalkproblemen in je leidingen?

Klassieke waterontharder

Mensen die kampen met een kalkprobleem denken vaak meteen aan de klassieke waterontharder. Omdat de mineralen calcium en magnesium aan de oorzaak liggen van kalkvorming, worden ze door klassieke waterontharders uit het leidingwater gehaald en vervangen door natrium oftewel zout.

Zo wordt kalkvorming in je waterleidingen inderdaad voorkomen. Toch creëren de klassieke waterontharders weer een ander probleem: door hun hele chemische proces wordt het leidingwater ongezond en is het niet langer geschikt als drinkwater.

De gezondheidsvoordelen van calcium en magnesium zijn immers erg talrijk. Deze mineralen mogen zeker niet uit het leidingwater verdwijnen. Daarbovenop heeft het natrium van de traditionele waterontharders een nefast effect op jouw gezondheid. Zout vergroot het risico op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en osteoporose.

Elektromagnetische kalkneutralisator

Wil je een alternatief voor de ongezonde waterontharders? Overweeg dan de aankoop van een elektromagnetische kalkneutralisator zoals de Water Activator van AguaVibes. De werking van de Water Activator is vele malen gezonder en effectiever dan die van een klassieke waterontharder.

De Water Activator behandelt water namelijk met een elektromagnetisch veld, waardoor de kalkdeeltjes minuscuul klein blijven en makkelijk door de afvoer gaan. Kalk die reeds aanwezig is in je leidingen zal zelfs helemaal verdwijnen.

Zo laat de Water Activator de gezonde mineralen calcium en magnesium in het leidingwater. Ook maakt een kalkneutralisator geen gebruik van zout of andere chemische producten. De Water Activator heeft zelfs nooit een onderhoud nodig.

Meer informatie over de werking van de Water Activator vind je hier.

Kalkprobleem eBook

Download
ons gratis eBook

Jouw kalkprobleem opgelost zonder zout en onderhoud

Naam
Email
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu een gratis offerte!

Wil jij ook kalkvrij en mineraalrijk water? We helpen je graag met "neen" te zeggen tegen kalkproblemen en plastic flessen.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Beoordelingen
Uitmuntend
Jan 01

“ Het doet perfect wat het moet doen, na een paar dagen zie je bijvoorbeeld dat de aangekoekte kalk begint los te komen. Het is een milieubewuste keuze, geen zouten die in de riolering komen, geen chemische producten in je water. Het water blijft perfect drinkbaar. En het is in mijn ogen goedkoop.”

Didier van Goey
37 jaar
Dec 05

"Jarenlang heb ik een waterontharder met zout gehad, maar dat werd mij op den duur te kostelijk. Daarom kocht ik zo’n Water Activator, want dat toestel heeft geen onderhoud nodig. Het werkt begod evengoed en zelfs beter, want nu kan ik gewoon van de kraan drinken…"

Ron Sterckx
52 jaar
Nov 11

"Ik ben al lang bezorgd om het milieu, maar vooral sinds ik kinderen heb. Daarom vind ik de Water Activator perfect. Ik hoef nooit nog water uit plastic flessen te kopen, want ik drink gewoon van de kraan. En het water is zelfs nog gezond ook!"

Céline Breugelmans
46 jaar
Okt 22

"Geringe plaats dat het toestel inneemt. Geen zout nodig. Plaatsing door installateur. Resultaat is zelfs beter dan verwacht!!! Water is echt overal zachter en ook beter van smaak!!!Zeker ook de prijs/kwaliteit!"

Walter De Sutter
52 jaar