Hoe bescherm ik mijn haar tegen hard water?

Hard water haar

Hard water – of water met een hoge hoeveelheid aan kalk – kan een negatieve invloed hebben op jouw haar. Zo kan de kalk in het leidingwater zorgen voor droog, dof en gespleten haar. In deze blog lees je wat je kan doen om je haar te beschermen tegen hard water.

Waarom is hard water slecht voor je haar?

Hard water is water dat veel kalk bevat. En die kalk is niet alleen schadelijk voor je waterleidingen, sanitair en huishoudelijke producten, maar dus ook voor je haar. Na een douche of bad heb je het zelf wellicht al wel gemerkt: je haar ziet er dof en droog uit. Mogelijk heb je zelfs last van gespleten punten.

Dat komt omdat de kalk een verstikkend laagje op je haar  vormt, waardoor vocht en oliën niet meer goed kunnen doordringen. Ook mengt de kalk zich met de natuurlijke oliën van je haar. Daardoor gaat het er levenloos en soms zelfs vettig uitzien.

Wat zijn de beste manieren om je haar te beschermen tegen kalk?

Huishoudmiddeltjes

1. Appelazijn

Dankzij appelzijn hecht minder kalk zich vast aan je haar. Na je douchebeurt kan je jouw haar spoelen met veel water en een scheutje appelazijn. Let wel op: gebruik zo koud mogelijk water, want anders kan je haar een geurtje krijgen.

2. Vitamine C

Vitamine C zorgt ervoor dat de kalk uit je haar wordt verwijderd. Je kan probleemloos in een supermarkt vitamine C in poedervorm kopen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is een halve theelepel poeder toevoegen aan een glas water. Giet de hele inhoud van het glas over je haar en laat het even inwerken.

3. Citroensap

Zure vloeistoffen zoals citroensap werken erg goed tegen kalk en chloor. Net als bij appelazijn hecht de kalk in het leidingwater zich minder snel vast dankzij citroensap. Meng het citroensap met water in een glas en giet het na de douche over je haar.

Waterontharders

In plaats van te knoeien met huishoudmiddeltjes, kan je ook gewoon vermijden dat er kalk ontstaat in je leidingwater. En dat doe je door een toestel aan te schaffen dat de vorming van kalk voorkomt. Hieronder beschrijven we de twee meest courante toestellen:

1. Klassieke waterontharder

Een klassieke waterontharder werkt volgens het principe van ionenuitwisseling. Dat betekent dat het toestel calcium en magnesium uit het leidingwater haalt en vervangt met natrium of zout. Zo voorkomt een klassieke waterontharder de vorming van kalk en wordt het water ‘onthard’.

Deze technologie is echter achterhaald. Zo is de werking ongezond, want ons lichaam heeft calcium en magnesium nodig. Maar ook heeft een klassieke waterontharder veel onderhoud nodig en dien je continue zout bij te vullen, wat erg kostelijk is.

2. Elektromagnetische kalkneutralisator

Een elektromagnetische kalkneutralisator – zoals de Water Activator van AguaVibes – wordt ook weleens de waterontharder van de toekomst genoemd. De Water Activator werkt namelijk aan de hand van een elektromagnetisch veld. Zo wordt niet alleen kalkvorming vermeden, maar ook het gebruik van chemische producten zoals natrium.

En daar stopt het niet. De mineralen calcium en magnesium blijven gewoon in het leidingwater, zodat je beschikt over gezond drinkwater. Bovendien heeft de Water Activator totaal geen onderhoud nodig.

Deel dit artikel