Europese richtlijn rond drinkwater

Europese richtlijn drinkwater

Klassieke waterontharders op basis van zout zijn erg populair om kalkvorming in leidingen en huishoudelijk apparaten tegen te gaan. Maar wist je dat ze in strijd zijn met de Europese richtlijn rond drinkwater? In deze blog lees je waarom dat zo is. Ook leer je het gezonde alternatief kennen: de Water Activator.

Wat doet een traditionele waterontharder met drinkwater?

Wanneer we het hebben over een traditionele waterontharder, dan bedoelen we de waterontharders die werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Een ionenuitwisselaar verruilt gezonde calcium- en magnesiumionen in het drinkwater voor schadelijke natriumionen, oftewel zout.

Waarom? Calcium- en magnesiumionen spelen een rol in de afzetting van kalk tegen jouw leidingen en huishoudelijke apparaten. Door deze ionen te verruilen tegen natriumionen, voorkomen de klassieke waterontharders kalkaanslag.

Helaas is deze werking niet gezond voor jou en je gezin. Magnesium en calcium zijn namelijk gezonde mineralen die wonderen verrichten voor ons lichaam. Magnesium verbetert bijvoorbeeld je sportprestaties, bestrijdt depressie, verlaagt de bloeddruk en werkt ontstekingsremmend. Calcium hebben we dan weer nodig voor botopbouw.

Wat zegt de Europese richtlijn 2001/1220 rond drinkwater?

De Europese richtlijn 2001/1220 is erg duidelijk: de samenstelling van drinkwater mag niet gewijzigd worden door middel van chemische producten en zouten. En daar wringt het schoentje. Zoals je hierboven hebt gelezen, verandert een klassieke waterontharder de samenstelling van drinkwater wél.

Bij een traditionele waterontharder worden calcium en magnesium in het water immers vervangen door zout. Dat is niet alleen in strijd met de Europese richtlijn, maar ook nog eens erg ongezond.

Als jouw lichaam te veel zout opneemt, loop je meer risico op hart- en vaatziekten, beroertes en verschillende soorten kanker. Ook verhoogt zout je bloeddruk en de kans op nierstenen stijgt bovendien aanzienlijk.

Water Activator: geen kalkvorming, wel respect voor Europese richtlijn

Wil je een gezond alternatief voor traditionele waterontharders? Ontdek dan de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator voorkomt kalkvorming, zonder de samenstelling en de kwaliteit van het leidingwater te wijzigen.

De essentiële en gezonde mineralen calcium en magnesium gaan dus niet verloren en er wordt geen natrium toegevoegd, wat je gezondheid en welzijn ten goede komt. Water dat behandeld is door de Water Activator kan je dus perfect als drinkwater gebruiken.

AguaVibes: gezond water voor iedereen

AguaVibes staat voor gezond water. We concentreren ons op de gezondheid van mensen, het milieu en toestellen. Daarom ontwikkelen we producten die jouw gezondheid bevorderen en ecologisch zijn. We beseffen dat water de basis is van al het leven. En het verdient dan ook onze focus.

Deel dit artikel