Gebruik nooit onthard water in je aquarium!

Onthard water in je aquarium

Wil je een waterontharder kopen? En ben je een liefhebber van vissen? Gebruik dan nooit onthard water om je aquarium mee te vullen. Jouw vissen zijn anders geen lang leven beschoren. In deze blog van AguaVibes lees je er meer over.

Wat is onthard water?

Heb je last van kalkvorming in je huishoudelijke apparaten, leidingen en zelfs je aquarium? Dan overweeg je wellicht om een waterontharder aan te kopen. Zo’n toestel ‘onthardt’ het water. Maar wat betekent dat precies?

De mineralen calcium (Ca++) en magnesium (Mg++) die aanwezig zijn in het water spelen een rol in de hardheid. Hoe meer calcium en magnesium, hoe ‘harder’ het water. Deze mineralen zorgen bovendien ook voor de vorming van kalk.

De meeste waterontharders halen daarom calcium en magnesium uit het leidingwater, waardoor het ‘onthard’ wordt. Ze verwijderen niet alleen deze mineralen, maar voegen ook natrium toe. En net dat is mogelijk problematisch.

Ook al dragen magnesium en calcium bij tot de vorming van kalk, het blijven wondermineralen voor jouw gezondheid. En niet alleen voor die van jou, maar ook voor die van andere organismen. Natrium daarentegen kan nefast zijn voor zowel mensen als dieren.

Wat gebeurt er precies in je aquarium?

Wie een aquarium bezit, weet dat je in de eerste plaats moet letten op de KH-waarde, dat staat voor Karbonat Härte oftewel carbonaat hardheid. Ook de GH-waarde is van tel. Deze letters zijn het acroniem voor Gesamt Härte, wat totale hardheid betekent.

Bij het gebruik van een waterontharder zal je merken dat die twee eerder vernoemde waarden gaan wijzigen. En dat moet je koste wat kost vermijden, want het is nooit een goed idee om de watersamenstelling van je aquarium plots te veranderen. Ongeacht of je nu zout- of zoetwatervissen hebt.

Voor welke vissen is het gevaarlijk?

Er is een verschil tussen zout- en zoetwatervissen. Het is uiteraard logisch dat zoutwatervissen minder problemen hebben met het natriumgehalte van onthard water. Al is het – zoals daarnet beschreven – geen goed idee om de samenstelling van je water plots te veranderen door de aankoop van een waterontharder.

Omdat de kans echter groot is dat je zoetwatervissen hebt, raden wij het gebruik van een waterontharder sowieso af. Op termijn zie je jouw vissen ongezond worden, tot de dood volgt. Natrium schaadt hun gezondheid onherroepelijk.

Wat is het alternatief?

Wil je toch graag een aquarium met mooie vissen zonder last te hebben van kalkvorming? Dat kan perfect met een gezond alternatief voor traditionele waterontharders. Ontdek de Water Activator van AguaVibes. De Water Activator voorkomt kalkvorming, zonder de samenstelling en de kwaliteit van het leidingwater te wijzigen.

Of met andere woorden: de essentiële en gezonde mineralen zoals calcium en magnesium worden niet uit het kraantjeswater gefilterd. Ook voegt de Water Activator geen natrium toe, wat je vissen heel wat ellende bespaart.

De Water Activator is het resultaat van 20 jaar innovatie en research. Het is de “waterontharder” van de toekomst.

AguaVibes: gezond leidingwater én geen kalkvorming

AguaVibes staat voor gezond water. We concentreren ons op de gezondheid van mensen, het milieu en toestellen. Daarom ontwikkelen we producten die jouw gezondheid bevorderen en ecologisch zijn. We beseffen dat water de basis is van al het leven. En het verdient dan ook onze focus.

Deel dit artikel